Børneasylets historie

Slagelses ældste institution

Børnehaven i Fredensgade er den ældste børnehave i Slagelse. Den blev oprettet i 1869 af Fru Justitsraadinde Ane Marie Lassen, enke efter Justitsraad Jens Birk Lassen, forhenværende borgmester i Slagelse.

Asylbørnehaverne opstod rundt omkring i landet som velgørende foranstaltninger under folkekirken, og deres formål var at tage hånd om den tids socialt udsatte børn: Børn af arbejderfamilier, hvor begge forældre var nødt til at arbejde i industrien i mange timer hver dag for at tjene til dagen og vejen.

Tilknytningen til folkekirkens velgørenhedsarbejde er en af grundene til, at der skulle sidde præster i bestyrelsen, men en anden og nok så væsentlig grund til det var at sikre, at der sad nogen, der kunne læse og skrive.

Asylets første bygning i Herrestræde blev bygget på en grund, som blev skænket til formålet af Velgørenhedsselskabet i Slagelse.

I 1964 flyttede man til den nuværende bygning i Fredensgade, idet den oprindelige bygning var for lille og utidssvarende og for dyr at vedligeholde.

De første mange år boede lederen på første sal, mens de to stuer i stueetagen var til børnene. I 1988 gennemførtes en større ombygning, og børnehaven kunne nu modtage i alt 60 børn, idet lejligheden ovenpå blev bygget om til børnestue og personaleafdeling. På det tidspunkt var det længe siden, at lederen havde boet der, men lejligheden havde i en årrække huset et pedelægtepar, der gjorde rent og tog sig af det praktiske.

I dag er Børnehaven i Fredensgade en helt moderne integreret institution, der modtager børn fra alle typer familier og er finansieret på samme måde som andre dagtilbud. Alligevel er vi stolte af Asylers lange historie, og den kan tydeligt ses i vores lokaler, der altid bliver renoveret i respekt for det oprindelige, og hvor vi har adskillige billeder fra hele historien hængende på væggene.

Siden er sidst opdateret 23. februar 2018